lind-bgr-huvud.png

 

Hem Om mig Film & kåseri Naturvandring Filmer Fotogalleri Kontakta mig

 

  

Naturfilmaren & fågelskådaren ~ Ingemar Lind

Jag heter Ingemar Lind och föddes 1939 i Stockholm. Vid 7 års ålder flyttade jag med min familj till Roslagen. Jag är son till William Lind som var chef för radiosymfonikerna och musikchef hos Sveriges Television fram till 1976. Troligen har jag fått mitt musiköra från min fader som hade absolut gehör. Jag var fast anställd vid Sveriges radio 1959-1980 och har sedan dess jobbat som frilansare.

1992 träffade jag min Ylva och flyttade till Tänndalen.

Jag blev känd som “Mannen med träskorna” då jag 1959-1969 jobbade i grammofonarkivet och letade fram skivor till Bertil Perrolfs radioprogram “Skivor till kaffet”.

I korridorerna på radiohuset var steget inte långt till naturredaktionen som gjorde många naturprogram.  Började samtidigt med jobbet “Skivor till kaffet” att göra gökottor och veckans pausfågel. På naturredaktion lärde jag känna Nils Linnman som lockade över mig till TV där jag jobbade som frilansare fram till 1980.

Naturfilmstrogna tittare kanske inte känner igen mig till utseendet utan bara min röst, för under många år lånade jag ut den till utländska filmer i "Mitt i naturen", som jag var med och startade tillsammans med Gunnar Arvidsson 1980.

Även om jag idag arbetar med bilder tycker jag trots allt att radio är bättre än TV. Ljudet är viktigast. Alltför få kan konsten att tänka innan vi yttrar oss.

-Vi har fått två öron och en mun av en anledning, det är viktigt att lyssna.

-Det bästa i ett radioprogram är pausen. Radion främjar fantasin, man får skapa sin egen bild hur saker och ting ser ut.

Jag har väl liksom andra smultronställen, platser dit vi längtar, både i sinnet och i verkligheten. Några är våra egna, och dit beger vi oss för att slippa vardagens jäkt och stress. Där vill vi helst vara för oss själva. Andra smultronställen delar vi gärna med andra. Dessa platser brukar oftast ha naturvärden, fåglar, blommor, fantastiska vyer, eller något annat som gör att man längtar dit, om och om igen.

Jag har funnit min plats här i Tänndalen. Naturen är vacker och magnifik, i stort sett orörd av människan.

– Vi mår bra av att göra saker på egen hand.

Här kan Du välja att vara själv med en apelsin på fjället. Du kan ta dig fram för egen maskin på skidor eller på sommarens turvandring och anpassa dig till naturen. När du gör det, så väntar en oerhört äkta upplevelse.

Ett stort tack till min fru Ylva som oftas tålmodigt väntat hemma på livstecken från mig eftersom jag tidvis tappat allt vad tidsbegrepp heter när jag är mitt inne i ett filmprojekt. Tack också till alla vänner och kollegor som hjälpt och uppmuntrat mig. Tack även till Reine som hjälpt mig med denna hemsida.

lavskrika-kamera.jpg

 

Halsn_fran_ingemar.png TV-mitt_i_naturen.png

 

pilupp-hemsida.png

Copyright © Ingemar Lind ~ RT-data 2021

Alla rättigheter reserverade. Det är förbjudet att kopiera, publicera och sprida innehåll och bilder från denna hemsida utan särskilt skriftligt tillstånd.